Tradiții locale

Ansambluri Folclorice

Județul Satu Mare este alcătuit din trei zone etnografice : Oaș, Codru și Câmpia Someșană, un spațiu al confluențelor în care formele originale de manifestare ale culturii materiale și spirituale consonează cu valorile multiculturalității.
Limba, portul, folclorul, obiceiurile specifice zonelor etnografice din județul Satu Mare, au potențialul de a evidenția abundența culturală pe care o deține fiecare dintre acestea.
Dansurile codrenești în care se remarcă celebrele salturi peste cap ale bărbaților, sunt adevărate modele de imaginație și complexitate coregrafică. Numele pe care îl poartă este o certă carte de vizita: ROMÂNESCUL, CODRENESCUL, SCUTURATUL, ARDELEANA, BATRÂNESCUL .
Codrenii își pun în valoare creațiile spirituale cu prilejul festivalurilor și a paradei portului, cântecului și dansului codrenesc.
Bogăția acestei culturi spirituale se manifestă nu doar în lumea rurală ci din ce în ce mai frecvent și in mediul urban sau la numeroasele acțiuni culturale, festivaluri, concursuri, spectacole, zile ale comunităților, ce se organizează în tot mai multe localități din țară. Acestea au devenit un bun prilej de revigorare sau de promovare a creației populare, dar și de reală competiție între participanții dornici să își pună cel mai bine în valoare frumusețea tradițiilor specifice zonei de unde provin.
Orașul Tășnad se află în zona etnografica Codru unde copiii orașului au îmbrățișat cu drag obiceiurile și tradițiile zonei formându-se ansamblurile folclorice tășnădene pe categorii de vârsta :
Codrulețul : 15-17 ani – 12 perechi
Flori de Codru : 9-12 ani – 14 perechi
Mugurașii Codrului: 5-9 ani – 25 perechi
Este semnificativ interesul și efortul copiilor de a păstra, în acest oraș, vie tradiția și obiceiurile specifice zonei care pentru o perioadă au fost lăsate în negura vremii.
Ansamblurile folclorice reprezintă Orașul Tășnad cu cinste și mândrie atât la acțiuni culturale ale orașului și județului cât și la festivaluri-concurs din țară și străinătate .
Orașul Tășnad a fost reprezentat de ansamblurile folclorice la diverse festivaluri si concursuri în țară și străinătate, participarea fiind încununată cu numeroase premii și diplome.
Dansuri populare maghiare, curs de fluier popular și ceteră
Obiectivul principal al cursurilor de dans și instrument popular este cunoașterea și însușirea culturii populare maghiare autentice de către câți mai mulți copii. Din anul 2012 se organizează cursuri de dansuri populare maghiare la Tășnad de către instructorul de dans popular Kása Zsolt (din Satu Mare). A urmat Székely Roland (Crasna), iar în prezent Székely Sára și Székely István, instructori de dans ai „Asociației Culturale Rekettye” din Carei care conduc cursurile de însușire a jocurilor și dansurilor sătmărene, Țării Călatei și moldovenești. Clasele primare participă în două grupe, cu câte 25 de copii. Cele două grupe selectate din elevii școlii gimnaziale (30 dansatori) au în repertoriu dansuri sătmărene, moldovenești și de cătănie. Grupurile participă și reprezintă comunitatea maghiară tășnădeană la zilele orașului, concursuri și festivaluri regionale, județene de dans și cânt popular.
În prezent, la parohia romano-catolică, se desfășoară cursuri de fluier popular și ceteră, coordonate de Székely István și Székely Viola.

Ultima actualizare: 13:58 | 28.03.2024

Sari la conținut